It has all gone ‘Rong’ !!

En dan sem popoldne sedela v Bunna’s baru in surfala po internetu. Podobno kot vsak dan. Bunna’s  place je bar o katerem sem že napisala par besed v enem izmed prejšnjih člankov. Tam delajo štirje moji prijatelji. No vsaj do tistega dne je bilo tako. Tistega popoldneva pa pridejo do mene in me vprašajo, če lahko prestavijo svoje stvari v mojo sobo. Seveda sem se strinjala. Sprva sem mislila, da bodo prenavljali tudi njihove sobe (tiste dni so namreč zamenjali celo streho na hiši). Vendar so bila moja predvidevanja popolnoma napačna. Vsi štirje so se skregali s šefom zaradi majhne neumnosti in šefe je vse štiri odpustil. Ko so mi povedali to novico jim najprej nisem verjela. Potem pa sem iz njihovih obrazov razbrala, da se ne šalijo in da je vse res. Veliko ljudi je bar obiskalo prav zaradi njih. Bili so glavna atrakcija na otoku, vsak dan polni pozitivne energije.

Zvečer smo šli skupaj s Sallijem, Boomom, Beejem, Woojem in še dvema Kanadčankama, Mary in Sin, na večerjo. Ker noben sedaj nima službe in imamo vsi veliko prostega časa smo sklenili, da gremo na nekaj dnevni izlet na celino na obisk k njihovim družinam v njihove domače kraje. Prva dva dni smo bili pri Sallijevi družini, vasica, kjer je doma, pa leži kakšne pol ure vožnje z avtom iz Sihanoukvilla. Sprejeli so nas z nasmehi na obrazih, vsi so bili zelo srečni, da smo prišli. Mislim, da se ne zgodi velikokrat, da kakšen Evropejec zaide v tiste kraje, ker so nas tri punce gledali, kot da bi padle z vesolja. Vsi se te dotikajo, komplimenti dežujejo z vseh strani, otroci ne umaknejo pogleda.

Cela vas je povezana, vsi so sorodniki. Spoznali smo mamo, očeta, stare starše, 6 sester in bratov, kakšnih 20 tet in stricev, bratrance, sestrične, prijatelje, njihove otroke. Pri vsaki hiši so nas pogostili z lokalno hrano. Bila je zelo okusna, boljša od vsega kar sem do sedaj jedla v restavracijah. Ker ne maram pekoče hrane sem vedno dobila hrano, pripravljeno prav zame, brez čilija. Mary in Sin sta vegetarijanki, zato so njima tudi prav posebej pripravili hrano brez mesa. Prvi dan smo si lahko izbrali kokoš. Še živo smo cel dan božali, zvečer pa jo je stric ulovil in ji hladno krvno odrezal glavo in jo pripravil za večerjo. Naslednji dan v sosednji vasici pri Wooju doma so za nas nalovili cel čeber rib, ki smo si jih kasneje sami spekli na žaru.

Otrok je v vseh vaseh ogromno. Nekateri so družabni, drugi zelo sramežljivi. Predvidevam, da nekateri izmed njih še nikoli niso videli človeka s svetlo poltjo. Ko so si enkrat zapomnili naša imena so nas klicali na vse strani, tako da smo bile punce cel čas polno zaposlene.

Težko se je bilo posloviti od vseh. Nazaj do Sihanoukvilla smo najeli taksi. Najprej se nas je šest nagužvalo vanj zraven voznika. Že tako je bilo bolj malo prostora. Nato smo najprej pobrali še enega starejšega gospoda, ki se je usedel kar spredaj, zraven voznika. Vsi smo se le začudeno gledali. Nato pa smo pobrali še 3 domačinke, ki so se usedle kar v prtljažnik. Na koncu nas je bilo v avtu kar 11. Zanimiva vožnja, tudi mimo policajev, ki pa se seveda za nas sploh niso zmenili.

Zadnji štirje dnevi so bili eni izmed lepših v zadnjih treh mesecih. Super družba, izjemno okusna hrana, prikupni otroci, prijazni domačini in prelepa pokrajina. Všeč so mi dnevi, preživeti z domačini v njihovem domačen okolju. Tako je e bolj pristno, daleč stran od turistov in mestnega vrveža. Pred vrnitvijo na Koh Rong smo dva dni preživeli še v Sihanoukvillu. Najeli smo eno sobo  dvema posteljama in vsi spali kar tam. Prišli so še drugi prijatelji iz Koh Ronga in mislim, da nas je bilo v sobi okrog deset. Zvečer smo šli na nočno tržnico, kjer so mi nažalost ukradli telefon in denarnico. Tako da sem sedaj brez telefona. Pojma nimam kdaj in kako. Od sedaj naprej vem, da moram torbico nositi spredaj in jo imeti v vsakem trenutku na očeh. Šola za v prihodnje.

IMG_4072 IMG_4111 IMG_4112 IMG_4121 IMG_4122 IMG_4126 IMG_4129 IMG_4131 IMG_4135 IMG_4138 IMG_4144 IMG_4145 IMG_4146 IMG_4150 IMG_4157 IMG_4173 IMG_4174 IMG_4177 IMG_4186 IMG_4189 IMG_4191 IMG_4194 IMG_4201 IMG_4204 IMG_4205 IMG_4209 IMG_4211 IMG_4213 IMG_4218 IMG_4223 IMG_4229 IMG_4234 IMG_4240 IMG_4242 IMG_4243 IMG_4247 IMG_4249 IMG_4252 IMG_4254 IMG_4260

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s