Leaving Thailand and returning to Cambodia

Odločanje ali naj ostanem cel mesec na Koh Tau ali naj se vrnem v Kambodžo, je bila zelo težka. O tem sem premišljevala več kot 14 dni. Preden pa sem prišla nazaj iz Tajske do končne destinacije v Kambodži, Koh Ronga, me je čakala še dolga pot.

Prvi del poti je bila vožnja iz Koh Tao do Bangkoka. Najprej iz trajektom do celine, potem pa iz avtobusom do Bangkoka. 12 ur vožnje je minilo presenetljivo hitro,  v Bangkoku pa sem se odpravila kar v isti hotel, kot prejšnjič, ko sem bila tukaj. Po celodnevni vožnji pa ni bilo časa za počitek. Takoj smo se dobili z Nickom, za katerega je bila to še zadnja noč v Aziji pred odhodom domov. Sledila je zabava na slavni ulici KhaoSan. Z Nickom sva s Saro skupaj potovali po Vietnami, Kambodži inTajskem. Spoznali smo se v Saigonu, potem pa še v Siem Reapu, Koh Tau in dvakrat v Bangkoku. Ker vsako leto obišče Slovenijo in Punk Rock festival v Tolminu se že veselim naslednjega srečanja z njim. Dobili smo se tudi s slovenko Katjo,ki je prav tako imela le še par dni pred odhodom domov.

Najbolj težaven del poti naj bi bil prečkanje meje s Kambodžo.  Slišali sva veliko zgodbic o tem, da vse agencije v Bangkoku prodajajo prevoze, ki vključujejo ogromno goljufij. Prodajajo poceni karte za avtobus iz Tajske v Kambodžo, ampak te vmes na poti tolikokrat prinesejo naokrog, da na koncu plačaš dvakrat ali trikrat več kot običajno. Na meji te peljejo na urad za vize, ki ni pravi in ni legalen. Ampak druge možnosti kot da plačaš in greš z njimi naprej. Pregledala sem par forumov na internetu in prišla do zaključka, da je najbolje, da se na pot podam v lastni režiji, brez potovalnih agencij.

Zjutraj sem se zgodaj zbudila in se odpravila do avtobusne postaje v Bangkoku. Kupila sem karto do mejnega prehoda PoiPet za 234 bahtov. Zelo ugodno. Ko smo se pripeljali do meje je že bilo okrog mene več deset ‘Fake viza agentov’. Vsi so mi govorili, da moram z njimi po vizo in da je to edina možnost, da jo dobim. Stavba za njimi pa stara in v zelo slabem stanju. Takoj sem vedela, da to ne more biti pravi urad. Ko sem zakorakala po cesti proti Tajski meji so vsi prišli za mano in mi rekli, da brez vize ne morem iti naprej. Potem pa sem dobila super idejo in rekla, da že imam elektronsko vizo in jim pokazala svojo staro, ki sem jo dobila, ko sem bila prvič v Kambodži. Nato pa je sledil preobrat, vsi so mi istočasno pokazali z roko v katero smer moram iti. Nato sem brez problemov zapustila Tajsko, dobila Kamboško vizo v zelo kratkem času za pravo ceno in si poiskala avtobusni prevoz naprej do Siem Reapa. Pot je potekala brez zapletov in če seštejem vse sem na koncu prišla do Siem Reapa ceneje in hitreje kot iz eno od agencij.

Sledil je en dan v Siem Reapu. S Saro sva si sposodili kolesa in se odpravili na kolesarjenje do jezera Tonle Sap,ki leži 12 kilometrov in mesta. Vožnja mimo lokalnih šol, hiš domačinov, riževih polj in majhnih vasic je bila super. Malo rekreacije združene s prelepo panoramo in majhni otroci, ki ti mahajo na vsakem koraku. Tu sva se dobili tudi s kolegico Lidijo, s katero smo potem skupaj nadaljevali pot proti Koh Rongu. Ona je tu ostala le dva dni, jaz pa ostanem dlje časa. Koliko? Bomo videli.

Zadnji del poti je bil nočni bus iz Siem Reapa do Sihanoukvilla in trajekt do Koh Ronga. Spalni avtobus, v katerem je postelja bolj podobna krsti in makadamske ceste polne lukenj niso ravo prijetni za spanje. Ampak sem vseeno uspela zaspati za par ur. Komaj sem čakala, da nas katamaran pripelje do cilja. Najprej sem šla pozdravit par ljudi, ki sem jih tu spoznala prvič in šla na lov za sobo. Prvič, ko sem bila tu sem pregledala najmanj 20 sob, preden sem našla pravo. Tokrat je bil uspešen že drugi poskus. Nova soba, v mirnem predelu, lep razgled, ogromen balkon, dve zakonski postelji. To je sedaj moj dom za nasledji teden, dva, tri. Vsaka od restavracij in hotelov išče ljudi za delo v zameno za hrano in prenočišče. Zelo me mika. Delo na sanjskem otoku? Zakaj pa ne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s