Phnom Penh – Capital city of Cambodia

Na dan, ko sem končala svoj oddih na Koh Rongu, je bilo zunaj zelo vetrovno. Trajekt je imel dve uri zamude, prav tako smo se po razburkanem morju vozili uro dlje kot običajno. Na celino sem prispela le pol ure pred odhodom avtobusa. Pred odhodom sem morala še po karto v turistično agencijo. Najela sem tuk-tuk, voznik pa me je odpeljal čisto na drugo stran mesta, kot bi me moral. Po pregovarjanju sem mu le nekako razložila, kam me mora peljati, ampak ura je bila že prepozna. Na srečo me je avtobus še vedno čakala na postaji, tudi če sem tja prišla zelo pozno. To je bil zame ubistvu prvi kulturni šok tukaj. Nisem ga doživela na poti iz Evrope v Azijo. Sem ga pa doživela tukaj, ko sem po petih dneh relaksacije in brez cest in avtomobilov spet prišla nazaj v betonsko džunglo in mestni vrvež.

Phnom Penh je glavno mesto v Kambodži in ima milijon in pol prebivalcev. Je kar prijetno mestece, ampak nič posebnega. Najlepši del mesta se nahaja ob reki, kjer se ljudje družijo in sprehajajo. Potrebno je paziti na torbice in vredne stvari, ker se naokoli sprehaja veliko ‘sumljivih’ ljudi.

Tu sem se ustavila le za en dan, da sem si pogledala Killing Fieldse in muzej Tuol Sleng, posvečen žrtvam državljanske vojne v Kambodži. Na Killing fields-ih je bilo ubitih ogromno ljudi, domačinov. Vse to se je dogajalo pod Khmersko oblastjo med leti 1975 in 1979, takoj po koncu državljanske vojne. Ubitih je bilo do 2 in pol milijona ljudi, večinoma nedolžnih, žensk in otrok. Pod vodstvom Pol Pot-a so v koncentracijskih taboriščih pobijali in mučili nedolžne ljudi,  ogled le teh pa v človeku pusti neprijeten občutek. Ogled grobov, mučilnih naprav, lobanij, oblek umorjenih ljudi … človeka težko pustijo ravnodušnega. V deževnem obdobju še vedno na plan izpod prsti pridejo okostja in zobje pobitih, prav tako njihova oblačila. Delavci jih vsak mesec poberejo in počistijo.  Vedela sem, da bom ta dan zelo depresivno nastrojen, ponekod sem morala kar stran, ker je občutek nelagodja tako močan. Skratka grozne stvari so se dogajale, in to ne dolgo nazaj. Moram reči, da prej o tem nisem veliko vedela in sem se naučila kar nekaj novih stvari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s