Ho Chi Minh City – The craziest city in Vietnam

Čas prehitro beži in že sem obiskala zadnje mesto iz seznama v Vietnamu. Najbolj divje mesto sem si pustila za konec, tako da sem se že malo privadila na življenje in gnečo tukaj. Kar malo me  je bilo strah vseh motorjev, ker so vsi ljudje, ki sem jih srečala na poti in so mesto že obiskali rekli, da je noro in da je zelo teško prečkati cesto brez, da bi te kdo podrl. In res, takoj ko sem stopila iz avtobusa sem bila obkrožena iz več sto motorji, premikanje kamorkoli je bilo z dvema nahrbtnikoma skoraj nemogoče. 14 milijonov naj bi jih bilo. Prebivalcev pa je okrog 8 milijonov. Za štiri Slovenije. Kar se da hitro sem si na glavni ulici poiskala prenočišče, odložila nahrbtnike in se odpravila novim dogodivščinam naproti.Ker je tukaj ogromno ljudi vsi domačini opozarjajo, da je potrebno zelo skrbeti za svoje stvari, ker se najde veliko nepridipravih na motorjih, ki se zapeljejo mimo peščev injih ukradejo torbice.

Prvi večer sem se dobila s slovenko Katjo, ki je vsega skupaj na potovanju že leto in osem mesecev. Iz Nove Zelandije se je najprej odpravila v Avstralijo, sedaj pa je iz Kambodže prišla v Vietnam, kjer smo se dogovorile, da se srečamo. Super občutek, ko se lahko po nekaj časa spet po slovensko pogovarjaš kako in kaj in si izmenjuješ mnenja in občutek preteklih dni. Najprej smo šle na pijačko na najbolj obljudeno ulico v mestu, potem pa nas je pot zanesla v bar, kjer so imeli živo glasbo. Na koncu smo se še poslikale s simpatično in karizmatično filipinsko pevko. Pa še eno Hrvatico smo srečale.

Naslednji dan sem odšla skupaj s Katjo in Saro na izlet in ogled Cu Chi tunelov. Gre za tunele, ki so jih Vietnamci uporabili v vseh vojnah, da so se med boji skrili pred sovražniki. Uporabljali so jih vse do zadnje vojne z Američani. Tuneli so visoki 120 cm in široki 80 cm, tako da je vzravnana hoja po njim nemogoča. Plazenje po tunelih je bila izredno zanimiva izkušnja, človeka v tako majhem prostoru hitro zagrabi klavstrofobičen občutek. Po kakšnim petdesetih metrih sem imela dovolj plazenja. Noge so me od klečanja bolele, zaradi vlage pa sem bila čisto utrujena. Že po parih minutah sem imela predorov dovolj, ne znam si predstavljati kako so lahko ljudje tam ostali skriti tudi po več dni.

Po izlezu smo šle še v Ho Chi Minh War Museum, ki prikazuje vse,kar se je dogajalo v vojni med Ameriko in Vietnamom. Kar grozno je videti, kaj vse se je tukaj dogajalo. In to ne dolgo nazaj. Slike opustošenja, ki jih je vojna pustila, pustijo človeka brez besed. V muzeju so američani prikazani res v najslabši možni luči.

Zadnji dan sem izkoristila še za izlet do delte reke Mekong. Dobila sem najboljšega vodiča na svetu. Zelo je bil zabaven, vseh prisotne na izletu je poimenoval z ‘My family’. Vsak stavek se je začel z My family … končal prav tako … med stavkom pa je vsaj še trikrat izrekel te besede. Na koncu smo se mu že vsi smejali, takoj ko je odprl usta in začel z vodenjem in pripovedovanjem. Imeli smo malo smole z vremenom, prvič je deževalo. Ampak so nas rešile pelerine, tako da smo lahko nemoteno izvedli vse aktivnosti na izletu. Ogled tovarne sladkarij, vožnja s kočijami, obisk čebelnjaka, vožnja s kanuji, čohanje anakonde, tradicionalno vietnamsko kosilo, krokodili, zabaven vodič, ogled pagod … Bom dodala slike za lažjo predstavo.

Kot sem že napisala, čas prehitro beži. Dnevi v Vietnamu se iztekajo. Naslednja destinacija je Kambodža. Veselim se obiska plaž po dolgem času. Skratka, imam se super. Uživam vsak dan, znova in znova me presenetijo lepi kraji in prijazni ljudje. Idrije zaenkrat še ne pogrešam, ker sem slišala, da je vreme mrzlo, deževno in megleno. Vas pa pogrešam vse, ki spremljate moj blogec! Vam pošiljam nekaj sončnih žarkov še v domače kraje.

One comment

  1. Super te je brat! Sploh, ko napišeš, da se maš fajn in uživaš.

    Uživaj in pridno se javljaj še naprej, ker komaj čakam tvoje nove objave. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s