Dalat – the coldest city in Vietnam

Res si nisem mislila, da me bo v Vietnamu kdaj tudi zeblo. No,pa  sem se motila. Na srečo imam s seboj kavbojke in en pulover, pa še kakšna jakna bi zvečer prav prišla. Do Dalata sem se pripeljala po ovinkasti cesti z motorjem, leži pa na 1500 metrih nad morjem. Je zelo drugačen od ostalih mest. Prvič sem videla klance in strmo cesto, hiše so večje in bolj premožne, ljudje niso navajeni, da v mestu vidijo tujce. Človek se počuti, kot da je prišel nekam v Alpe s spomladanskem času.

Glede na to, da je bilo že meni hladno bi morali videti, kako zebe šele domačine. Pri okrog 15 stopinjah so oblečeni v puhovke, kape, šale in rokavice. Tako kot pri nas, ko zapade prvi sneg. Zvečer je na ulicah le malo ljudi, vsi se raje grejejo doma na toplem.  Dalatu pravijo tudi Honeymoon city. Zakaj? Zato ker naj bi bilo tako mrzlo, da mladoporočencem ne ostane drugega, kot da se stiskajo in se tako ogrejejo. Tudi jezero na sredi mesta je v tem slogu. Namesto pedolinov lahko najamete plavajče labode, namesto avtov pa okrašene kočije.

Vsem ljubiteljem adrenalina bi bilo tukaj zelo všeč. Najbolj znana aktivnost tu je canyoning. Ker sem šla skakat iz skal in se vozit po naravnih toboganih že pri nas v Sloveniji, se za to nisem odločila. V Lonely Planetu je po prebranem name največji vtis naredila Crazy House. V glavi sem si naredila svojo predstavo o tem, kako naj bi hiša izgledala. Ko pa sem vanjo vstopila se je pred menoj odprl pravljični svet, zaviti hodniki, skriti kotički in sobe vseh možnih oblik.Ozke poti, ki spominjajo na labirint in se po njih povzpneš vse do strehe, od koder se ti odpre čudovit razgled na celo mesto. Vsem, ki se bojite višine ali vas je strah majhnih in ozkih prostorov ogled odsvetujem. Tudi mene je bilo kar malo strah. Hiša pa spominja na Gaudijevo v Barceloni, nepravilne oblike so prava paša za oči.

Cel Vietnam se počasi odeva v praznične lučke, božične smreke že stojijo pred vsako trgovino ali hotelom. Kar malo čudno je. Nekako to decembrsko vzdušje res ne paše zraven vročine. Včasih kar pozabim, da je že december. Upam, da ste dobili kaj lepega za miklavža.  Meni je prinesel najljubši december do sedaj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s