Beach time in Hoi An

Pa sem že v tretjem mestu na mojem seznamu. Po pregledu vseh znamenitostih in šetanju naookrog v vročini se je par dni ležanja na plaži na plavanja zelo prileglo.

Hoi An ima okrog 120.000 prebivalcev, spada pod Unescovo kulturno dediščino in je znan po lampijončkih, ki so razobešeni okrog in naokrog mesta. Včasih je bilo tu veliko pristanišče, danes pa je mestece bolj poznano po ročnih izdelkih iz svile in krojačih, ki za nizko ceno izdelujejo obleke in kostime za turiste, ki si to zaželijo. Domačini mi med hojo po ulicah ponujajo vse mogoče, od pijače in hrane, do zapestnic, časopisov in ročno izdelanih voščilnic. Vsak bi rad prodal vsaj nekaj in s tem zaslužil denar za preživetje.

Hoi An pomeni ‘peaceful meeting place’ in menim, da mu to ime popolnoma ustreza. Življenje tukaj je umirjeno, ljudje se po ulicah sprehajajo od jutra do večera, nobenemu se nikamor ne mudi. Zanima jih, od kje prihajam in kaj počnem tu. Ljudje so zelo prijazni, vsak te lepo pozdravi in se ti nasmehne. Majhne stvari, ki lahko polepšajo dan in te spravijo v dobro voljo.

Glede na to, da je od poletja pri nas minilo že par mesecev (pa še to je bilo bolj slabo) se plaža, hoja po mivki in namakanje nog v morju zelo prileže. Možgani na off, poslušanje valov in nastavljanje sončnim žarkom so pravi recept, za polnjenje baterij in nabiranje energije za nove izzive. Tudi na plaži domačinke, zavite v puloverje, kape, rokavice in rute prodajajo različne izdelke. Vse so zelo prijazne, ampak ko pride dvajseta do tebe z vprašanjem ‘Do you want to buy this?’ mi je le težko prijazno odgovoriti, da ne bom kupila ničesar.

Dopoldne sem poležavala na plaži, popoldne pa sem si v homestayu (stanujem pri družini) izposodila kolo in se odpravila na turo naokrog po mestu. Ker ni veliko prometa, kolesarjenje ni bilo stresno. Ljudje na motorjih in v avtomobilih pazijo na kolesarje, tako da je bila vožnja popolnoma varna. Zapeljala sem se do starega dela mesta, do riževih polj in vse naookrog, skupaj dobrih 15 kilometrov. Vse to na starem poniju, brez prestav, pri 30 stopinjah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s