One day trip to Ha Long Bay

Ha Long Bay je bila zame najtežje pričakovana destinacija v Vietnamu. V vseh Lonely Planetih platnice krasijo prav slike tega zaliva. Izgleda pravljično.  Ha Long Bay je sestavljen iz 1969 otokov, ki se dvigajo iznad gladine morja. Spada v okvir Unescove svetovne dediščine, v prevodu pa ime pomeni ‘spuščujoči se zmaj’. Prijazen vodič nam je povedal legendo o nastanku otokov in zaliva, zgodba pa se vrti okrog zmaja, ki je ščitil vojake pred napadalci med vojno.

Odločiti sem se morala ali bom šla na eno, dvo ali tri dnevni izlet. Ker se poskušam čimbolj držati zastavljenega plana in ‘low budgeta’ sem si izbrala enodnevni izlet, ki se je na koncu izkazal za pravo odločitev. Z majhnim avtobusom se nas je skupina dvajsetih odpravila proti dobre 3 ure oddaljenemu Halong City-ju.

Med basic, advanced in top of the top varjanto sem si izbrala srednjo, ki je vključevala bolj ‘fensi’ kosilo in vožnjo s kajaki po zalivih in jamah. Bolj fensi kosilo mi ni bilo všeč, ker smo za pribor dobili samo palčke. Z njimi pa žal ne znam jesti, sploh pa ne riža in podobnih majhnih stvari. Tako da sem ostala bolj lačna kot ne. J Vožnja s kajaki pa je bila super, malo rekreacije in osvežitve v vročem dnevu se je res prileglo.

Aja še malo o temperaturah tukaj. Zelo je vroče in še bolj soparno. Na vremenski napovedi piše, da je 25C.Zraven pa opomba – feels like 33. Dežja zaenkrat še ni bilo, sonce me počasi prijema in telo se navaja na višje temperature kot doma. Še dobro, da sem začela pot na severu Vietnama, kjer je ‘hladneje’, da bom imela čas, da se malo aklimatiziram in privadim na zelo toplo vreme.

Da se vrnem nazaj k Ha Long Bayu. Že takoj, ko sem zagledala otočke, ki se dvigujejo z vode, sem ostala brez besed. Na palubi ladje sem opazovala prečudovito naravo in se ob enem spraševala, od kod so se te skale vzele. Nekatere od njih so bile še zavite v jutranjo meglico, na druge pa so že sijali sončni žarki. Unikatna pokrajina, ena lepših, ki sem jih do sedaj videla. Res izgleda ravno tako, kot na razglednicah in v turističnih vodičih.

Če bi imela več časa bi se zagotovo odločila za dvo ali tri dnevni izlet. Tako bi eno noč preživela na ladji s katero bi odpluli dlje v zaliv, ki je ogromen. V enem dnevu lahko vidiš samo košček lepote, ki jo zaliv ponuja. Če pa bi šla za 3 dni bi za en dan še prespala na privatnem otočku, v privatnem bungalovčku na privatni plažici. Sound like paradise? Verjetno je. Tako da to puščam v planu za naslednjič, ko obiščem Ha Long Bay.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s