Wanderlust

Odštevam dneve do novih dogodivščin. Danes mesec se za dobre 3 tedne spet odpravljam na pot. Komaj čakam 🙂

Danes sem prebrala en članek na internetu …. napisan je bil v angleščini … zato sem ga nekako povzela s svojimi besedami.Današnja mladina – Moderni 20 in nekaj letniki

Torej, pravkar sem končala s študijem na fakulteti.

Predstavljajte si, da ste na razgovoru za službo v roku enega leta od diplomiranja. Delodajalec vam postavi vprašanje: Kateri je vaš največji dosežek? Začnete naštevati vaše največje dosežke, ki so napisani na listu papirja. Ne glede na to ali ste diplomirali z odliko ali s težavo, imate kos papirja na katerega se lahko sklicujete. Je neke vrste potrdilo, črnilo na listu papirja in načeloma pomeni, da je ves vložen trud le bil nekaj vreden.

Ne razumite me narobe. Ne pravim, da so bile vse neprespane noči zaradi učenja v tednu pred izpiti nepomembne. Ampak odgovor, da imate v žepu diplomo se težko primerja z osebo, ki delodajalcu na razgovoru reče, da je delala v konservatoriju v vzhodni Afriki in je stopil na 6 od 7 celin. Ta oseba je s potovanji zrasla, spoznala druge kulture, razširila obzorja in se vrnila v domovino z novimi izkušnjami in z novim pogledom na stvari. To je izobraževanje in spoznavanje samega sebe, izobraževanje na podlagi novih izkušenj, izobraževanje skozi oči popotnika.

Seveda bi lahko ravno nasprotno trdili, da potovanja naredijo osebo nemirno, nepredvidljivo in neresno. Ampak konec koncev – še vedno je naokrog nas svet, ki čaka, da se ga razišče.

Ampak kdo pa pravi, da je biti nemiren slaba stvar? Ker ni.

Vam povem zakaj ni?

Od vseh stvari, ki sem se jih naučila iz popotovanj po svetu je drugačen način razmišljanja največji dosežek. Ker sem se naučila iz potovanj po Evropi, Ameriki in Aziji je popolnoma neprecenljivo. Te miselnosti se ne da dobiti z dobrimi ocenami ali v šoli, lahko se jo dobi le skozi izkušnje.

In to so – kot ste verjetno že ugotovili – življenjske izkušnje.

Tipičen način življenja je v zadnjih desetletjih dobil nov pomen. Če je kaj tipično za današnji način življenja je to, da je netipično.

Pred nami so živeli naši stari straši, starši itd.

Vsi smo že slišali besede: Ko smo bili mladi ni bilo tako. Ne, ni bilo. Ker tako je pač bilo včasih. Drugače. Danes, v 21. Stoletju se stvari spreminjajo hitreje kot kadarkoli prej.

Danes ni več v navadi, da bi se mladi po končanem študiju in pred tridesetim letom ustalili, dobili službo, kupili hišo in imeli družino. Seveda se kdo s tem ne bo strinjal in bo vseeno dejal, da se od mladih to še vedno pričakuje. Ampak glede na trenutne razmere je to skoraj nemogoče.

Za vse, ki si želite videti svet, pridobiti nove izkušnje in živite za nova doživetja – ne bojte se. Svet je na vaši strani.

Družba začenja sprejemati potovanja po svetu kot neprecenljivo življenjsko izkušnjo. Nekaterih stvari se v šoli ne moremo naučiti – kot na primer popraviti zlomljeno srce ali samoobrambe. Sama še vedno ne znam zamenjati gume na avtomobilu. Namen življenja je živeti življenje, polno smisla – le ta pa je od človeka do človeka lahko zelo različen. Učili so nas, da je potrebno biti tekmovalen, neprestano stremeti k uspehu in da se je vedno potrebno obnašati tako, kot se od nas pričakuje. Toda kaj če za nekoga denar in uspeh nista prioriteta v življenju?

Kar hočem reči je to, da je tak način življenja – življenje popotnika – vedno bolj sprejemljiv, tudi če odstopa od ‘norme’. Zaradi globalizacije po svetu lahko izberemo alternativno pot in gremo mimo ‘norm’ pa nas bo družba vseeno nekako odobravala. Ljudje se zaradi služb selijo na vse konce sveta. Včasih je bilo to nekaj neobičajnega, s časom pa to postaja čisto vsakodnevna stvar.

Torej, kaj vse to pomeni?

Ne počutite se slabo če imate željo iti in si videti, kaj nam svet ponuja. Na voljo je neskončno krajev za raziskovanje. Če ste mladi in nemirni to sprejmite z nasmehom na obrazu. Izkoristite čas, ko ste mladi, brez obveznosti, brez družine, hipoteke in domače živali, ki je ne morete zapustiti več kot za 2 dni naenkrat. Ne skrbite, ne razmišljajte preveč. Če hočete uživati potem samo …

#POJDITE!

The world is yours.

Človek potuje po svetu,da bi našel,kar potrebuje in se vrača domov, da to najde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s