Istanbul – Bospor and Galata tower

Slikc še vedno ne morem dat na blog. Tako, da bom samo pisala 🙂

Danes smo ustale malce kasneje, ob 8.30. Kot že prejšne dni je sledil zajtrk, nato pa smo se počasi odpravile proti centru mesta. Vreme je bilo podobno kot včeraj, oblačno, ko je pihal veter je bilo kar mrzlo.

Peš smo se odpravile do centra mesta, kjer nas je ogovoril prijazen gospod, ki nam je za 10TL ponudil 2-urni prevoz z ladjo po Bosporju. Glede na to, da je bilo vreme slabo, smo se odločile, da se gremo peljat z ladjico. Vožnja je bila zelo zanimiva, ogledali smo si vse od evropskega do azijskega dela Istanbula. Evropski je že na prvi pogled velik bolj razvit od azijskega. Od daleč smo videle še par mošej in palačo, v kateri je pred smrtjo bival Ataturk.

Ko smo prispele nazaj na kopno smo se sprehodile čez enega od mostov do drugega dela Istanbula. Po strmem klancu in številnih stopnicah smo prispele do vrha grička, na katerem stoji Galata Tower. Kupile smo vstopnice (13TL) in se z dvigalom zapeljale do vrha. Razgled se razprostira nad celotnim mestom, ki je ogromno, konca se ne vidi. Na eni strani se vidi blišč, na drugi strani pa beda in revščina. Naredila smo par luštnih fotk, ki pridejo na blog kasneje.

Ura je bila že 4 in prišel je čas kosila. Našle smo eno luštkano restavracijo z domačo turško hrano. Naročile smo Pide. Gre za pici podobno stvar, samo da je nekoliko drugačne oblike, malo bolj podolgovata. Kuhar ti jo nareže na majhne koščke, tako da se jo lahko je kar z rokami. Bili so zelo gostoljubni, kot darilo so nam dali za predjed solato, za konec pa so nam postregli še z jabolčnim čajem.

Ko smo se okrepčale smo se sprehodile še po ulici Taksim, kjer je polno majhnih trgovinic, gostiln, barov, restavracij. Tam je tudi veliko bolj luksuznih trgovin z originalnimi znamkami oblačil. Ta ulico slovi kot zbirališče mladih, v bližini so vse večje diskoteke in velja za središče nočnega življenja.

Ker smo bile na drugi strani mesta smo se odločile, da se do doma zapeljemo z metrojem. Ker ima svojo površino na cestišču je zelo hitro prevozno sredstvo, na drug konec mesta smo prišle v par minutah. Promet zraven nas pa je dobesedno miroval, ker smo se do doma peljale ravno med prometno konico. Z metrojem smo prehitele tudi ambulanto, ki je bila na nujni vožnji.

Za konec dneva pa smo si prihranile najboljše. Sproščanje v turških banjah in kopelih – ‘Hamam’. V hotel nas je prišel pobrat kombi, ki nas je odpeljal do term. Vstopnina je bila 60TL. V termah imajo popolnoma ločen del za ženske in za moške. Gospodična nas je odpeljala do kabin, kjer smo se preoblekle in se zavile v blago, ki nam ga je dala. Potem pa smo vstopile v kopeli. Gre za velik prostor v katerem smo bile vse ženske skupaj, vse je obdano z marmorjem. Najprej smo morale za dobrih 10 minut v savno. Nato pa je sledilo kopanje. Ulegla sem se na ta topel marmor na sredi sobi, ena gospodična pa me je s tako grobo rokavico zdrgnila po celem telesu. Vse barva od poletja se je odluščila. Nato sem se okopala in se ulegla nazaj. S posebno milnico me je celo namilila, zmasirala in nato še oprala. Od glave do pet … tudi lase mi je našamponirala. V banjah je bilo zelo vroče, zato sem se na koncu ohladila še v bazenu zunaj, ki je imel nekoliko nižjo temperaturo. Zelo posebna izkušnja, priporočam vsem, ki boste imeli priložnost iti v take terme. Sproščanje po napornem dnevu je res prijalo.

Jutri pa spet na bazar, moram nakupit še ogromno stvari zase in za vse, ki so mi kaj naročili. 🙂

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s