Istanbul – Topkapi palace and Spice Market

Pa je mimo še en dan, spet je minil kot bi mignil. Budilka je spet zvonila že zgodaj, ob 8h. sledil je zajtrk na strehi hotela. Danes je bilo malo slabše vreme, še vedno toplo, ampak oblačno z občasnim pršenjem. Glede na to, da je bilo vreme slabše kot napovedno, smo malo spremenile plan.

Topkapi palačo smo si hotele ogledat že včeraj, ampak je ob torkih zaprta, zato smo ogled prestavile na danes. Vstopnina za ogled palače in harema je bila 40 turških lih. Gre za ogromno palačo z vrtovi, dvorci in sobanami, v katerih so živeli Sultani z vsemi svojimi ljubimkami in služabniki. Harem pomeni, da ima moški več žena naenkrat, živijo pa skupaj z zaprtem dvorcu. Ženske so kupili na tržnici ali pa jih je kak uslužbenec pripeljal s sabo. Kako si je gospodar izberal ljubimko… Tako, da je šel v Kameno sobo (kjer so ženske spale ) in si izbral žensko. Lahko so mu priredile zabavo, kjer so ženske plesale in potem je tista, tista, ki dobi vijoličasti robček. Sultan je imel seveda več žena, najpomembnejša je bila tista, ki je vodila harem. Če jebila njegova mati še živa, je bila to ona, če ne, katera izmed njegovih žena.

Med ženskami se je seveda nujno vnel prepir in sovraštvo, ko je bila neka ženska izbrana za sultanovo “ljubimko” in so jo preselili v prvo nadstropje. Potem, ko je ženska enkrat postane ljubimka in se je sprehodila po “zlati poti” … si je seveda želela, da bi čimprej zanosila, ker so imele tiste, ki so podarile Sultanu sina (ne otroke, ampak sina!) poseben status.

Nato smo se šle okrepčat v eno majhno gostilnico, na tradicionalno turško pojedino – Kebab.

Sledilo je nakupovanje na Grand Bazaarju. Ampak je že pred največjim bazarjem v Istanbulu toliko majhnih trgovinic, ki imajo cenejše cene. Zato smo se tam toliko zamotile, da so nam ‘ta velik’ bazar že zaprli in ga bomo morale obiskati kakšen drug dan. Kupila sem kar nekaj stvari – Uggice, torbico, uhane, uro … vse za zelo nizko ceno in vse je dobre kvalitete. Potrebno se je boriti za ceno. Glede na to, da smo 4 dekleta nam to, da so vsi prodajalci mladi in moškega spola zelo prav pride. Vendar se je še vedno potrebno za popuste kar dolgo časa pogovarjati. Ampak se splača.

Jutri nas čaka lepši dan kot danes … Vsaj tako kaže vremenska napoved.

Skratka imamo se super, dnevi prehitro minevajo. Smo skoraj že na polovički, sledita še 2 dni, ki jih bomo izkoristile maximalno.

Lep pozdrav do jutri 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s