Istanbul – Blue mosque, Aya Sophia and Basilica Cistern

Danes smo ustale že ob 8h. Rana ura, zlata ura. Na strehi našega hotela nas je pričakal raznovrsten zajtrk – vse od svežega kruha, slaščič, bureka do sadja, marmelade in kavice. Iz strehe je lep pogled na morje, topli sončni žarki so nas prebudili v nov dan.

Že zjutraj je bilo zelo toplo, čez dan pa še bolj, vse tja do 20C. Kratki rokavi so bili obvezna oprema, tudi natikači ne bi bili prav nič odveč. Iz Idrije sem dobila informacije da se je shladilo in da se za konec tedna pričakuje sneg. Tukaj pa je vreme še prav poletno.

Najprej smo si ogledale Modro mošejo (Blue Mosque), ki je le par minut sprehoda stran od nas. Zgrajena je bila leta 1609, končana pa 1616. Danes je glavna mošeja v Istanbulu. Ime Modra mošeja je dobila po modro obarvani kupoli ter prvotni modri notranjščini. Že na zunaj je ogromna in veličastna. Dekleta morajo imeti ob vstopu pokrite lase in glavo, majico do komolcev, hlače pa vsaj do kolen. V mošejo se gre brez čevlev, pri vhodu jih lepo pospraviš v vrečko in odneseš s sabo. Ogled je brezplačen. Za obiskovalce je odprta samo ob določenih urah, ko potekajo molitve se vrata zaprejo. 90% molilnega prostora je namenjenega moškim, en del, namenjen ženskam pa je odmaknjen in res zelo majhen. Toliko o enakopravnosti žensk v Turčiji, razlike med spoloma so več kot očitne.

Nato nas je pot vodila mimo lepo urejenih parkov in vodometov do naslednje mošeje Aye Sofije, ki pa je preurejena v muzej. Vstopnina je bila 25 turških lir, zato smo se odločile, da si raje ogledamo znotraj par drugih stvari.

Namesto Aye Sofije smo si šle ogledat Basilico Cistern. Zelo zanimivo. Gre za prostor pod površjem, kjer so shranjevali vodo za potrebe mošeje. Kapaciteta je 100.000 ton vode. V njej je tudi spomenih Meduzi, sprehanje po baziliki je mistično in vredno ogleda. Za vstopnino smo plačale 10 turških lir.

Nato smo se sprehodile po enem izmed večjih parkov v Istanbulu mimo spomenika posvečenega AtaTurku. Prvič smo od blizu videle Bospor in most, ki povezuje evropski del Istanbula z azijskim. Sprehodile smo se še do ‘spice bazaarja’, kjer prodajajo ogromno čajev, začimb, sladkarij, baklav in drugih turških dobrot. Uspešno sem zbarantala in znižala ceno za nekaj jabolčnega in zelenega čaja, za nekaj začimb ter tradicionalnih turških slaščic.

Že dodobra utrujene in lačne smo šle še do Nove mošeje (New Mosque) in Sulejmanove mošeje (Suleymaniye Mosque) ter se končno ustavile v eni izmed gostilnic in si privoščile zasluženo večerjo. Naročila sem si ‘chicken kebab with rice’, ki je bil res okusen in je teknil po napornem dnevu.

Pot do doma nas je vodila mimo največjega bazarja v Istanbulu – malo smo si že ogledale in označile stvari, ki so nam bile všeč. Shopping sledi v petek, robe imajo ogromno, … Hvala Bogu, da imam veliko potovalko, da bom lahko vse nakupljeno pritovorila nazaj domov.

To je to za danes … Sedaj pa spat, ker nas jutri čaka še en naporen dan.

Imamo se super, pozdravčki v Idrijo 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s