ISTANBUL

Po (pre)dolgem času bom moj blogec spet zaživel. Le za en teden, ampak vseeno. S kolegicami se jutri odpravljamo v Turčijo, v Istanbul. Dober mesec nazaj smo zasledile zelo ugodno akcijo za letalske karte in se odločile, da zagrabimo priložnost in se odpravimo novim dogodivščinam naproti.

Če bom le imela čas bom vsak dan naložila par slikic in napisala kaj se je zanimivega zgodila tekom dneva. Če koga zanima lepo vabljen k branju 😉

Istanbul ali Carigrad (turško: İstanbul), v zgodovini poznan tudi kot Bizanc in Konstantinopel je največje mesto v Republiki Turčiji in pomembno kulturno, gospodarsko ter finančno središče.

Istanbulska mestna občina je imela decembra 2010 13,26 milijona prebivalcev, kar je pomenilo 18% celotnega turškega prebivalstva. Mesto v administrativnih mejah je imelo po štetju leta 2000 8,8 milijona prebivalcev. Če se k mestu prišteje tudi njegov azijski del, je največja mestna občina v Evropi in edina svetovna metropola, ki leži na dveh kontinentih.

Leži ob Bosporski ožini. V svoji dolgi zgodovini je bil prestolnica Rimskega cesarstva (330–395), Vzhodnega rimskega ali Bizantinskega cesarstva (395–1204 in 1261–1453), Latinskega cesarstva (1204-1261) in Osmanskega cesarstva (1453-1922). Po razglasitvi Turške republike 29. oktobra 1923 je prestolnica države postala Ankara, v kateri je bil med turško vojno za neodvisnost sedež turškega nacionalnega gibanja.

Istanbul je bil leto 2010 evropska prestolnica kulture, leta 2012 pa svetovna prestolnica športa.Trenutno kandidira za organizatorja olimpijskih iger leta 2020. Zgodovinsko središče mesta je leta 1985 postalo del Unescove svetovne dediščine.

Najbolj se veselim nakupovanja na Grand Bazaarju in preizkušanja turških slaščic in drugih dobrot.

Torej, kot že napisano – Jutri se naša avantura začenja.

It’s going to be Legen …. wait for it … DARY!! :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s