White house Washington d.c.

Pa smo že nazaj v New Yorku. 3 dni izleta je minilo čisto prehitro. Danes smo se spet zbudile zgodaj, budilka je zvonila ob 6.30. Ob 7.30 smo zapustili hotel in se odpeljali do Wasinghtona. Veliko prometa na cesti,, zato je vožnja trajala nekoliko dlje. Vreme je bilo odlično, sonček nas je spremljal celo pot.

Zaradi rahle zamude smo si najprej ogledali spominsko hišo posvečeno predsedniku Lincolnu, spominik v spomin na Vietnamsko vojno ter na Korejske zaveznike v vojni. Lincoln je bil izvoljen leta 1860,  kasneje so nad njem izvedli atentat. Je prvi predsednik USA nad katerih je bil izveden atentat. Naslednji se je zgodil 100 let kasneje. Takratni predsednik Kennedy je bil izvoljen leta 1960, nekaj let kasneje pa prav tako umorjen.

Spomenik Vietnamske vojne se nahaja zraven Lincolnove spominske hiše. Na njem so napisana vsa imena žrtev vojne.

Potem smo se odpeljali do pristanišča, kjer so nekateri odšli na panoramsko vožnjo z ladjico. Mi smo se odločile, da gremo raje na eno kavico v Starbucks in se malo nastavimo sončku.

Sledil je ogled Bele hiše, razidence ameriškega predsednika Obame. Vodič nas je celo pot opozarjal, naj ne pričakujemo preveč, ker je večina ljudi nad ogledom Bele hiše razočarana. Ne izgleda tako kot v filmih. Vodiči jo kličejo kar House of disapointments ( Hiša razočaranj), ker jih turisti veš čas sprašujejo: This is it? ( A to je to?). Belo hišo se lahko ogleda iz razdalje približno 200 metrov. Ima ogromen vrt in je manjša, kot sem si jo predstavljala.

Bolj me je navdušil ameriški kongres Capital Hill. Mislim, da tega ponavadi prikažejo v filmih. Ogromna stavba z zelo urejeno okolico.

Nasplošno je Wasinghton zelo urejeno mesto. Pokošena travica, urejeni vrtovi, nič smeti. Zelo všečno.

Na koncu smo se odpeljali še v Philadelphijo, kjer smo si na hitro ogledali mestno hišo in kongres. Preden so naredili Belo Hišo je predsednik živel tam. Tam so podpisali tudi Deklaracijo neodvisnosti.

To je za danes vse. Sedaj pa nabrat moči za jutri, ker nas spet čaka en super dan. Empire State Building, Central Park in še mnogo drugega. 🙂

STROŠKI

4.dan

hrana 14 $

5.dan

kavica 2$

napitnice za voznika in vodiča 20$

podzemna 3$

hotel Q4 (3 dni) 76$

SKUPAJ: 115$

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s